Juho Vehviläinen Kieli on, sopii sanoa.

Neutraalia viestintää

Olin viime viikolla OAJ:n valtuuston kevätkokouksessa valtuutetun roolissa. Keskustelu oli monipuolista ja kiihkeää, etenkin perusopetuksen vuosityöaikakokeiluihin liittyen. Puhuttiin paljon myös OAJ:n viestinnästä asiaan liittyen, ja OAJ:n puolelta vakuutettiin, että asiassa pyritään viestimään neutraalisti ja antamaan jäsenistölle todenmukaista tietoa.

Kokouksessa esiteltiin myös perusopetuksen vuosityöaikakokeilujen tuloksia, joita on kerätty kokeilukouluilta tammi-helmikuussa. Vaikka olen alusta asti tiennyt vuosityöajan olevan äärettömän typerä idea, tulosten huonous yllätti jopa minut, koska kokeilukouluissa on pääosin luokanopettajia, joille vuosityöaikamallin olettaisi sopivan vähiten huonosti. 

Kokouksen esitysmateriaalin luvattiin tulevan esille OAJ Areenaan. Muut esitykset tulivatkin, mutta kappas vaan, esitystä vta-kokeilujen tuloksista ei sinne ilmestynyt. Kysyin asiaa jo kesken valtuustokokouksen ja ensimmäisen vastauksen mukaan myös tämä esitys sinne laitetaan. Tänään sain kuitenkin vastauksen: "Edunvalvontaosastollamme on päädytty siihen ratkaisuun, että aineistoa ei jaeta. Kysely tehtiin helmikuussa ja sen jälkeen moni asia on muuttunut ts. ei pidetä järkeävänä jakaa tätä aineistoa enää laajemmalle." 

Helpotan lukijan työtä ja suomennan: tulokset ovat niin huonoja, ettei niitä kehtaa julkaista tai teatterin lavasteet kaatuvat.

Otin kokouksen aikana dioista muutaman kuvan muistiinpanojeni lisäksi, ja tässä on tuloksista muutamia "helmiä". En liitä mukaan yhtään kuvaa, koska siihen minulla ei ole lupaa. Jos vta-uskovaisten joukosta tulee syytteitä väärän tiedon levittämisestä, he voivat varmasti kumota nämä väitteet julkaisemalla kyseisen esityksen diasarjat. 

1. Onko sitomattomaan työaikaasi kohdennettu sidottua työtä? 38 % vastasi KYLLÄ.

2. 59 prosenttia vastaajista kertoi, että työn kuormittavuus on lisääntynyt kokeilun vuoksi.

3. Riittääkö suunniteltu työaikasi kaikkien määrättyjen tehtävien hoitamiseen? 48 % vastasi EI RIITÄ.

4. Onko kuukausipalkkasi muuttunut? 20 % vastasi, että se on laskenut. Oma huomautus: palkan mahdollinen nouseminen johtuu siitä, että myös työmäärä on noussut ja kokeiluun on laitettu lisärahaa, joka vääristää tuloksia.

5. Onko jotain tehtäviä vähennetty kokeilun myötä? 62% vastasi EI.

6. Onko suhtautumisesi kokeilun aikana muuttunut? KOLME prosenttia vastaajista kertoi suhtautumisen muuttuneen myönteisemmäksi, 57 prosenttia kielteisemmäksi. (tämä kohta lisätty klo 19.17)

Ainakin omasta mielestäni yllä olevat tulokset kertovat hyvin selvästi, ettei tällaisen työaikamallin kokeilemisessa ole mitään järkeä. Kun toisena kokeiluvuonna vielä vanhoihin opetusvelvollisuuksin sidotut prosentit sitomattomasta työajasta poistuvat, voi jälki olla erittäin rumaa. Sopii myös pohtia, että jos tulokset lisärahoitetussa kokeilussa ovat tätä luokkaa, mitä ne olisivat todellisessa tilanteessa. Kummeli on jo tehty, eikä uusintaversiota ole pakko tuottaa OAJ:n edunvalvonnasta käsin. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset