Juho Vehviläinen Kieli on, sopii sanoa.

OAJ:n puheenjohtaja ja hallitus pakoilevat vastuuta

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on sysännyt päätöksen vuosityöaikakokeiluista ammattijärjestön valtuuston niskaan. Todellisuudessa nykyinen OAJ:n valtuusto ei ole päättänyt vuosityöaikakokeiluihin liittyen yhtään mitään. Nykyinen valtuusto on hyväksynyt OAJ:n toimintasuunnitelman, jossa mainitaan seuraavaa: ”Työaikajärjestelmiä on uudistettu käynnistämällä paikallisia kokeiluja, ja nykyisten työaikajärjestelmien toimivuutta on parannettu. (tavoitetila)” Sanaa vuosityöaika ei mainita toimintasuunnitelmassa. Kokeiluthan voisivat olla jopa opettajistoa hyödyttäviä. Voitaisiin esimerkiksi pyrkiä käynnistämään kokeiluja, joissa isoimpia opetusvelvollisuuksia pudotettaisiin ja sidottua ys-aikaa vähennettäisiin. Ja missä on työ nykyisten työaikajärjestelmien parantamiseksi?

Jos mitään vuosityöaikaa puoltavia päätöksiä olisi keväällä 2018 aloittaneen valtuuston aikana tehty, olisin henkilökohtaisesti jättänyt asiasta eriävän mielipiteen. Näin toimin myös HOAY:n hallituksessa, kun se hyväksyi vuosityöaikakokeilun kahden helsinkiläisen alakoulun kohdalla.

OAJ:n hallitus on sen sijaan hyväksynyt surullisen huonon kokeilusopimuksen. Hallitus myös päätti jatkaa vonkaamista, eli antoi lisäaikaa kokeilujen aloittamiselle kaksi vuotta. Näistä päätöksistä ei ole kysytty valtuustolta, eikä myöskään millään tavalla tiedotettu etukäteen. Kun idiotismia harrastatte, kantakaa siitä myös vastuu.

On surullista, että näin ison ammattijärjestön päätöksenteko on tilataksillisen käsissä. Surullisinta siinä on se, että harva heistä tekee opetustyötä. Hallitus koostuu, etenkin yleissivistävien opettajien kohdalla, lähinnä pääluottamusmiehistä ja rehtoreista.

Edelleen ihmettelen, miksi tätä vuosityöaikafarssia täytyy jatkaa, vaikka jäsenistö on mielipiteensä kertonut. Miksi OAJ vie työnantajan käden vapaaehtoisesti jäsenensä taskulle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset