OAJ:n vuosityöaikavonkaus on mennyt syyntakeettomuuden puolelle

Uusimman Opettaja-lehden (1/2019) sivulta 51 löytyi artikkeli Yläkouluja toivotaan vuosityöajan kokeiluun. Kun vieläkään koko Suomesta ei löytynyt yhtään yläkoulua, joka haluaisi lähteä mukaan kokeiluun, on OAJ päättänyt lähestyä opettajia sivun kokoisella ilmoituksella, jossa ei ole yhtään hyvää syytä mukaan lähtemiselle. Jos jokin yläkoulu nyt jostain syystä lähtisikin mukaan, tällaiset yhden tai muutaman koulun kokeilutulokset ovat joka tapauksessa täysin yhdentekeviä. Tällä hetkellä kokeilussa olevat koulut ovat pääsääntöisesti pieniä alakouluja, joiden kokeilutuloksista ei voi tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä esimerkiksi yhtenäisten peruskoulujen suhteen.

Yksi asia on kuitenkin täysin selvää. Aineenopettajat eivät halua siirtyä vuosityöaikaan. Luokanopettajatkaan eivät pidä vuosityöaikaa ratkaisuna palkkausongelmiin, koska alakoulujenkin määrä on kokeilussa naurettavan pieni. Jos opettajat pitäisivät vuosityöaikaa jonkinlaisena ratkaisuna, kokeilukouluja olisi jo tässä vaiheessa kymmenittäin. Vuosityöaika on ongelmanratkaisukeinona yhtä hyvä kuin puhkoa renkaat, jos autossa on ikkunat rikki. Tämän ymmärtäminen on kuitenkin OAJ:n puheenjohtajalle ja toimistoväelle selkeästi liian vaikeaa, joten tätä vuosityöaikapelleilyä jatketaan jäsenistön mielipiteestä huolimatta. Alun perin kolmevuotinen kokeilu onkin muuttunut viisivuotiseksi, ja uusia kouluja yritetään saada mukaan kokeiluun 1.8.2020 asti, jolloin tämän idiotismin olisi pitänyt lähestyä loppuaan.

OAJ on tästä peruskoulujen olemattomasta innostuksesta tehnyt myös sen johtopäätöksen, että lukioiden opettajat haluavat mukaan kokeiluun. Mitään perusteita tällaiselle johtopäätökselle ei ole, mutta niin vain yritetään käynnistää vuosityöaikakokeiluja myös lukioiden puolella ja valmistellaan opettajien työehtoja heikentäviä sopimuksia, kuten peruskoulujen puolella.

Opettaja-lehden päätoimittaja Hanna Ottman totesi viime numeron pääkirjoituksessaan pontevasti, ettei aio ohittaa keskustelua perusopetuksen vuosityöajasta ensi viikonlopun Educa-messuilla. Tästä innostuneena päätin selvittää, milloin tällainen keskustelu järjestetään. Oli taas valittava itkun ja naurun välillä, kun huomasin, että keskustelu järjestetään perjantaina 25.1. klo 13.15-14.00. Tuohon aikaanhan suurin osa opettajista on vielä töissä, mikä tuskin tulee järjestävälle taholle yllätyksenä. Toki voihan se tullakin, kun tätä toimintaa yleisesti miettii. Siellä voivat sitten asiantuntijat sekä viestintä- ja neuvotteluosaston väki yhdessä maalailla kiiltokuvia aiheesta ja ihmetellä, miksi opettajisto on niin tyhmää, ettei se halua tehdä enemmän työtä entistä pienemmällä palkalla.

Onneksi aina voi kuitenkin lapata säkkikaupalla rahaa uusiin Ansa Kynttilä -videoihin ja pohtia, tulisiko seuraavan kokouksen munkkeihin omena- vai mansikkatäytettä. Sehän on sitä edunvalvonnan tärkeää ydintä.

 

 

 

juvehvilainen
Helsinki

FM, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, luottamusmies, HOAY:n hallituksen jäsen ja OAJ:n valtuutettu. Kirjoitukseni edustavat vain ja ainoastaan omaa mielipidettäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu