Juho Vehviläinen Kieli on, sopii sanoa.

Kiili kiteytti hienosti vuosityöaikamallin idean - Mitä tekee OAJ?

 

Tampereen kaupunginvaltuutetun Kalle Kiilin Aamulehteen kirjoittamasta mielipidekirjoituksesta on riittänyt tänään puhetta. Kirjoitus on niin epätodellinen, että sitä on helppo luulla vitsiksi, mutta sitä se ei ilmeisesti kuitenkaan ole. Kiili muun muassa kirjoittaa, että missään muussa ammatissa ei määritellä työntekijän velvollisuudeksi kohdata asiakkaita 13,5 tuntia viikossa. Pettämättömän logiikkansa ja koulumaailman tuntemuksensa perusteella Kiili tulee johtopäätökseen, että opettajien opetusvelvollisuuksia voisi nostaa, ja näin kaupunki säästäisi helposti rahaa.

Viihdearvon lisäksi Kiilin kirjoituksella on toinenkin funktio. Hän tulee nimittäin lipsauttaneeksi sen, mitä kuntapuoli hakee ajamallaan vuosityöaikamallilla. Jos vielä jollekin opetusalalla työskentelevälle on epäselvää, vuosityöaikamallilla pyritään leikkaamaan opettajien palkkoja ja nostamaan opettajakohtaista oppituntimäärää. On järkyttävää, että kaupunginvaltuutettu on niin pihalla koulumaailmasta ja opettajien työnkuvasta, että hän edes provokaatiomielessä kirjoittaa tällaista. Oppituntien lisäksi opettajan työhön kuuluu niin paljon muuta, että harva jos kukaan selviää työstään alle 40 työtunnilla viikossa.

Nostan kuitenkin Kiilille hattua siitä, että hän sanoo rohkeasti omalla nimellään, mitä ajattelee. Kunnissa halutaan eroon opetusvelvollisuuksiin perustuvasta palkkausmallista, jotta opettajilla pystytään teettämään entistä enemmän työtä entistä pienemmällä palkalla. Tämä on hyvin yksinkertaista. Irvokkainta koko touhussa on edelleen se, että OAJ neuvottelee ja kokeilee hymyssä suin KT:n kanssa näistä palkanalennustalkoista kuuntelematta jäseniään. Vuosityöaikaan ei opettajilla ole mitään intoa. Pitäisikö OAJ:n yläportaan pikkuhiljaa herätä ja nousta polviltaan KT:n edestä? Se olisi työtä, jota ammattijärjestöltä odotetaan.

Tässä on vielä linkki Kalle Kiilin mielipidekirjoitukseen:

https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/mielipide-opettajien-tuntimaaraa-vo...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Pari kommenttia.

Esität mielenkiintoisen kysymyksen mitä tekee OAJ? Siihen löytyy sinänsä helppo vastaus OAJ tekee sitä mitä OAJ:n valtuutet päättävät, joihin esittelytekstisi perusteella itse kuulut.

Toinen juttu on se, että 70-luvulta asti on puolin ja toisin todettu että opettajien palkkausjärjestelmä ei toimi. Nyt se ilmeisesti on muuttunut hyväksi,

Eipä silti harvassa hommassa maksetaan ns. pöllörahaa, vaikka koulussa ei olisi yhtään pöllöä.

Mikä on vaihtoehtosi? Olethan siinä asemassa missä näitä työaika asioista päätetään.

Käyttäjän juvehvilainen kuva
Juho Vehviläinen

Esität mielenkiintoisen kysymyksen mitä tekee OAJ? Siihen löytyy sinänsä helppo vastaus OAJ tekee sitä mitä OAJ:n valtuutet päättävät, joihin esittelytekstisi perusteella itse kuulut.

Uusi valtuusto aloitti viime keväänä. Vuosityöaikaan liittyvät päätökset on tehty ennen sitä, joten onnekseni minun ei näistä päätöksistä tarvitse kantaa häpeää. Toivottavasti ei myöskään tulevista päätöksistä tähän asiaan liittyen. Vuosityöajan vastustaminen onkin asia, joka sai minut lähtemään aktiivisesti mukaan ammattiyhdistystoimintaan. Toivon todella, että OAJ:n valtuusto ja hallitus toimivat tässä asiassa jäsenistön kannan mukaan ja hautaavat vuosityöaikamallin. Kokeilukouluja on ollut todella vaikeaa löytää ja sen takia ihmettelenkin syvästi, miksi OAJ:ssa ja esimerkiksi jäsenlehti Opettajassa luodaan sellaista kuvaa, että opettajisto vuosityöaikaa haluaisi. Olen itse valtuustossa käyttänyt puheenvuoroja vuosityöaikaan liittyen sekä tehnyt hyväksytyn ponsiesityksen siitä, että myös nykyistä opetusvelvollisuuteen perustuvaa palkkausmallia kehitetään eikä ajeta vain yksiä raiteita. Valitettavasti valtuustossakin on tullut melko nopeasti tunne, että hyvin pieni piiri näitä asioita junailee muiden toimiessa marionetteina. Toivottavasti olen väärässä. Olisin toivonut, että hallituksessa ja valtuustossa olisi enemmän valtuutettuja, jotka tekevät päivittäistä opetustyötä.

Toinen juttu on se, että 70-luvulta asti on puolin ja toisin todettu että opettajien palkkausjärjestelmä ei toimi. Nyt se ilmeisesti on muuttunut hyväksi.

En väitä opetusvelvollisuuteen perustuvaa palkkausmallia täydelliseksi, mutta on se opettajan kannalta selkeästi parempi kuin tämä mahdollinen vuosityöaikamalli. Vuosityöaikamalli sisältää todella isoja riskejä opettajan kannalta. Jos kaikista palkanlisistä (ylitunnit, luokanvalvojakorvaukset, sijaistukset, tukiopetukset jne.) luovutaan, ei niitä koskaan saada takaisin. Tämän virheen voi tehdä vain kerran. Vuosityöaikamalli toisi mukanaan myös sen, että opettajat neuvottelisivat joka syksy palkkauksestaan rehtorin kanssa. En pidä opettajan kannalta kovinkaan hyvänä tilanteena sitä, että henkilökohtaiset neuvottelutaidot sekä pärstäkerroin vaikuttavat suoraan palkkaukseen. Vuosityöaikamallissa kaikki työ on myös tehty samanarvoiseksi, joten opettajien kuormitusta tämä ei millään lailla tasaisi. En oikein ymmärrä, miten haastavan luokan opettamisesta ja ilmiösuunnittelusta voidaan maksaa sama tuntikorvaus. Opetusvelvollisuuksien poistaminen antaisi työnantajalle myös keinon nostaa opettajien oppituntimääriä, ja tämä tietenkin johtaisi tulevaisuudessa opettajien lisääntyvään työttömyyteen. En myöskään ymmärrä sitä, miten oma ammattijärjestö voi ajaa mallia, joka väistämättä johtaa monella opettajaryhmällä palkanalennukseen vanhaan työaikamalliin verrattuna.

Mikä on vaihtoehtosi? Olethan siinä asemassa missä näitä työaika asioista päätetään.

Vaihtoehtoni on opetusvelvollisuuteen perustuvan palkkamallin kehittäminen. Luokanopettajien sekä reaaliaineiden lehtorien opetusvelvollisuutta pitäisi saada pykälä alemmas, ja toki myös luokanopettajien peruspalkka pitäisi saada lehtorien tasolle. Pienemmässä mittakaavassa pitäisi pyrkiä lisäämään erilaisia pienempiä lisäkorvauksia tehdystä työstä. Esimerkiksi pedagogisten asiakirjojen laatimisesta pitäsi maksaa opettajille kertakorvaus. Tiedän, että tällaiset muutokset ovat kiven takana, mutta ei se tarkoita sitä, että pitäisi antautua täysin työnantajapuolen edessä ja alistua heidän kannaltaan edulliseen palkkamalliin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset