Juho Vehviläinen Kieli on, sopii sanoa.

Peruskoulujen opettajiston ei tarvitse alistua vuosityöaikamalliin

OAJ:n ja palkanmaksajapuolen kuningasideaan eli vuosityöaikamalliin liittyvät kokeilut kuohuttavat peruskoulujen opettajistoa Helsingissä. Helsinkihän on Vantaan lisäksi ainoa kaupunki, jota yritetään näihin palkanalennustalkoisiin ajaa mukaan, koska kaikki muut kaupungit ovat kokeiluista luopuneet ennen kuin niitä edes ehdittiin aloittaa. Syy on selvä; kokeilusopimus on niin huono, että kukaan täysjärkinen ei tällaiseen mukaan halua lähteä. Opettajisto on päättänyt jättää tämän mahdollisuuden käyttämättä. Luulisi tämän olevan selkeä viesti myös OAJ:lle. Jokainen ymmärtää, miksi palkanmaksaja tätä mallia haluaa edistää. On kuitenkin hyvin hämmentävää, että OAJ on mukana ajamassa peruskoulujen vuosityöaikakokeiluja näillä ehdoilla.

Kuten OAJ:n valtuustovaalien ehdokasesittelyistä pääkaupunkiseudun vaalipiirissä huomaa, suurin into kokeiluja kohtaan on rehtoreilla. Heille on ainakin Helsingissä luvattu lisäkorvaus tai vähintään tukea työhönsä kokeilun aikana. Tämän on todennut perusopetuksen aluepäällikkö Hanna Välitalo Kaskon perustamalla vuosityöaikafoorumilla, joka perustettiin, koska haluttiin antaa vastauksia opettajien kysymyksiin vuosityöaikaan liittyen. Opettajien kysymykset ovat olleet kuitenkin liian vaikeita ja ikäviä, joten tälläkin foorumilla on luotettu tuttuun keinoon eli vastaamatta jättämiseen. Käytännössä kaikki vaikeat kysymykset on sivuutettu. Tunnelma foorumilla on muutenkin sen verran kriittinen, että on ihme, ettei koko foorumia ole jo Kaskon toimesta suljettu. En viitsi linkkiä foorumille julkisesti laittaa esille, koska olen itse saanut linkin ohjeistuksella, että se on tarkoitettu kokeiluun mahdollisesti lähtevien koulujen opettajille. Sitä voi kuitenkin varmasti Kaskon puolelta kysellä.

On selvää, että peruskoulujen opettajiston palkkausta pitää kehittää. On myös selvää, että tämä vuosityöaikamalli ei ole oikea ratkaisu, jos tarkoituksena on parantaa opettajien palkkausta eikä säästää palkanmaksajan rahoja. Omasta mielestäni selkein epäkohta on tällä hetkellä se, että luokanopettajien peruspalkka on pienempi kuin aineenopettajilla. Tällaisia epäoikeudenmukaisuuksia pitäisi lähteä ratkomaan pala palalta, eikä yrittää haukata liian isoa palaa kerralla. Yksinkertaistahan tämä ei ole ja se voisi vaatia jopa sen, että yli sadantuhannen jäsenen ammattijärjestö vetäisi joskus paidan alla piilossa olevan haiuksensa esiin. Työtaistelut ovat aina ikäviä, mutta peruskoulujen opettajat ovat viimeksi olleet lakossa vuonna 1984, vuotta ennen syntymääni. Se lienee osasyy siihen, että peruskoulun opettajiston palkkaus laahaa muita korkeakoulutettuja perässä, vaikka työmme hyvin vaativaa ja tärkeää onkin.

Tilanne vuosityöaikamallin suhteen muistuttaa tällä hetkellä sitä, kun vanha lukioaikainen ystäväsi soittaa sinulle pitkän tauon jälkeen ja hehkuttaa, että hänellä on aivan mahtava tarjous sinulle. Tapaatte kahvilassa, jossa ystävälläsi on mukanaan verkostomarkkinointifirman edustaja. Kuunneltuasi hetken roskapuheita poistut järkevänä ihmisenä paikalta ja jatkat elämääsi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän villejkinnunen kuva
Ville Kinnunen

https://www.kuntatyonantajalehti.fi/2018/1/latu-au...

Kuntatyönantaja toteaa ihan suoraan, että kokeilun palkka on peruspalkka+2,5 ylituntia. Miksi OAJ on hyväksynyt näin hämmentävän huonon neuvottelutuloksen? Ja miten paikallisyhdistykset voivat edes harkita kokeilun aloittamista näillä ehdoilla?

Käyttäjän juvehvilainen kuva
Juho Vehviläinen

Minäkään en tuota voi käsittää. Tuossa kääntyy suurella osalla opettajista palkka nopeasti pienemmäksi kuin aikaisemmin. Ymmärtäisin tämän jotenkin, jos vuosityöaikamallissa tuntimäärä olisi alhainen. 1520 tuntia on kuitenkin 40 tuntia per työviikko, joten päästääkseen edes entisille ansioille olisi painettava jatkuvasti yli 40 tunnin työviikkoja. Palkanmaksajalle tämä on toki hyvä diili, ei siinä mitään.

On tosiaan käsittämätöntä, miten OAJ voi tätä asiaa eteenpäin ajaa. Minua myös hävettää jo valmiiksi, että HOAY:n hallitus ei luultavasti tätä kokeilua tule torppaamaan. Toisaalta uskon, että tähän kokeiluun ei välttämättä Helsingistä yksikään koulu mukaan lähde, koska asiasta äänestetään kouluittain.

Käyttäjän villejkinnunen kuva
Ville Kinnunen

https://yle.fi/uutiset/3-10106997

Osui silmään tällainen uutinen Ylen sivuilla. Siinä työnantajan edustaja toteaa aika suoraan, että vuosityöaika on kustannusneutraali ja että yt-neuvotteluja lienee edessä, koska jatkossa pärjätään vähemmällä väkimäärällä. Eli taas tuli vahvistusta sille mitä jo tiesimmekin eli peruskoulujen vuosityöaikakokeilulla työnantaja tavoittelee sille kalliiden ylituntien poistoa, jolloin jatkossa myös peruskoulussa selvittäisiin vähemmällä väkimäärällä, koska palkka on sama, opetit sitten 20 tai 35 tuntia.

Työnantajan motiivit ymmärrän hyvin, mutta miksi ihmeessä OAJ on lähtenyt tähän mukaan? Ei kai sielläkään voida olla niin naiiveja, ettei ymmärretä mitä työnantaja tavoittelee kokeilulla?

Käyttäjän juvehvilainen kuva
Juho Vehviläinen

Kiitos linkistä! Uutinen alleviivaa entistä vahvemmin koko homman idean. Palkanmaksajalle tuo on täydellinen sopimus, mutta on hyvin vaikeaa keksiä, miksi ihmeessä OAJ tätä eteenpäin vielä ajaa. Olen ainakin viime aikoihin asti elänyt uskossa, että OAJ on opettajien eikä kuntatyöantajan ammattijärjestö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset