Juho Vehviläinen Kieli on, sopii sanoa.

Peruskoulujen vuosityöaikakokeilua myydään valheilla

Peruskoulujen vuosityöaikakokeiluun liittyy pari mielenkiintoista väitettä, joita käsittelen hieman seuraavassa.

 

1) ”EIHÄN KENELLÄKÄÄN ENÄÄ OLE YLITUNTEJA”

Tämä tuskin pitää paikkaansa. Yllä oleva lause jäi kummittelemaan päähäni, kun vuosityöaikamallia esiteltiin syksyllä Malmin peruskoulussa, jossa itse työskentelen. Viime viikolla päätin käydä kaikkien kouluni opettajien työjärjestykset läpi, ja jälleen kerran totuus oli tarua ihmeellisempää. Laskelmasta jäi pois virkavapalla olevat sekä laaja-alaiset erityisopettajat, koska heidän lukujärjestyksiään ei Wilmassa ole. Hieman yli puolella koulumme opettajista on ylitunteja ja mielenkiintoisinta on se, että niitä ylitunteja on nimenomaan luokanopettajille, joille vuosityöaikamallia yritetään myydä pelastuksena. Erityisesti ylitunteja on 1.-4. luokkien luokanopettajille. Kaiken lisäksi ikäluokat ovat tulevaisuudessa jälleen hieman suurempia pienen suvantovaiheen jälkeen, ja Helsinkiin kohdistuu myös maahanmuuttoa muuta Suomea laajemmin. Töitä ja oppitunteja riittää luokanopettajille siis jatkossakin paljon.

Pyysin myös itähelsinkiläisellä ala-asteella työskentelevää luokanopettajaystävääni tekemään saman laskelman omasta koulustaan. Laskelmassa on pelkästään luokanopettajia, joista yli kahdella kolmasosalla on ylitunteja. Heilläkin siis kokeilussa tuleva pieni palkankorotus muuttuisi miinusmerkkiseksi ylituntikorvausten menettämisen takia.

Olisi mielenkiintoista kuulla laajemminkin, millainen tilanne Helsingin kouluissa on.

 

2) ”OPETTAJAT KANNATTAVAT VUOSITYÖAIKAMALLIA”

Tämä on jo kovaa huumoria. Miksi OAJ:n valtuustovaaleissa ei ole pääkaupunkiseudun vaalipiirissä yhtään opettajaehdokasta, joka liputtaisi avoimesti vuosityöaikamallin puolesta? Muutama mainitsee kiinnostuksen erilaisiin kokeiluihin, mutta kukaan ei ainakaan avoimesti kehtaa mainita vuosityöaikamallia hyvänä ratkaisuna. Ehdokkaista löytyy kyllä muutama, jotka mallia avoimesti kannattavat. He ovat kaikki rehtoreita. Tätä kannattaa opettajien hieman miettiä. On mielenkiintoista nähdä, kuinka moni helsinkiläinen peruskoulu lopulta tähän mukaan lähtee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän villejkinnunen kuva
Ville Kinnunen

Näin nettiaikakautena OAJ:n olisi helppo teettää laaja tutkimus opettajien kiinnostuksesta vuosityöaikaan, mutta sellaista ei jostain syystä ole tehty. Esimerkiksi viime keväänä järjestön kautta kyllä tuli pitkä nettikysely sisäilmaongelmista ja sen tuloksia käsiteltiin myöhemmin mm. Opettaja-lehdessä. Miksei tästä asiasta tehdä vastaavaa kyselyä? Kun vuosityöaikaa esitellään vedotaan kyllä siihen, että ”varmaan kaikki ovat sitä mieltä, että opetusvelvollisuuksiin perustuva järjestelmä on vanhentunut”. Edellisen kerran, kun asia oli tapetilla reilu vuosi sitten kyselin meidän koulun opettajilta(yläkoulu, noin 50 opea), onko kukaan halukas lähtemään kokeiluun. Kukaan ei ollut kiinnostunut ja moni jakoi huoleni siitä miten vuosityöaika tulisi vaikuttamaan palkkaukseen. Enkä ole edelleenkään nähnyt missään esimerkkilaskelmia siitä, miten vuosityöaika vaikuttaa palkkaukseen. Miksi tietoa pimitetään jäsenistöltä? Tapa, jolla kokeilua ajetaan eteenpäin sekä keskus- että paikallistasolla on kaukana avoimesta eikä kentän mielipidettä ole missään vaiheessa kyselty.

Käyttäjän juvehvilainen kuva
Juho Vehviläinen

Sinäpä sen sanoit. On selvää, että opettajistolla on halua muutokseen, mutta ei kukaan täysjärkinen tarkoita muutoksella vuosityöaikamallia, joka tarjoaa sinulle lisää töitä ja vähemmän palkkaa. Omalla koulullani esitelty kokeilusopimus on niin huono, että mikään muu ammattiryhmä ei vastaavaa esitystä suostuisi edes kuuntelemaan. Mallissa tarjotaan naurettavan pientä korotusta peruspalkkaan, mutta kaikki lisäkorvaukset vietäisiin pois. En yhtään ihmettele, miksi kunnat tätä kovasti yrittävät eteenpäin ajaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset